Spoznajte región očami úspešných tatranských športovcov

Región Vysoké Tatry je vďaka priaznivým podmienkam celoročne vyhľadávaný profesionálnymi i rekreačnými športovcami. Taktiež je domovom „obyčajne neobyčajných ľudí“, ktorí tu žijú, pracujú, vďaka športu spoznávajú krásy Tatier a čerpajú benefity tohto prostredia, o ktoré sa rozhodli s vami podeliť, inšpirovať vás. V tomto čísle časopisu si môžete prečítať o piatich výnimočných športovcoch žijúcich v Tatrách. Celé rozhovory ako aj videá nájdete na stránke projektu Moje Tatry. Veríme, že aj tieto informácie Vás namotivujú, aby ste prišli do Vysokých Tatier a využili vhodné podmienky na rôzne druhy športov.

Adam Žampa: Tatranec vo finále svetového pohára

Slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní a olympionik Adam Žampa sníval o tom, že bude jazdiť „sveťák“, už keď bol malý. Pri lyžovaní zažíva úžasný pocit rýchlosti, preťaženia a voľnosti na kopci, plus emócie z pretekania. Najradšej trávi čas doma, v Starom Smokovci. Vo vyššej nadmorskej výške vo Vysokých Tatrách cíti tréningovú záťaž oveľa viac. Keď ide na túru, tak niekam, kde nie je veľa ľudí, no veľmi rád má tiež Štrbské Pleso. V zime má najradšej Lomnické sedlo, kde je aj super freeride, v skialpovej sezóne si rád vyšľape na nejakú horskú chatu, či už v Malej alebo Veľkej Studenej doline.

 

Alena Sinay: Prekážky sú na to, aby sa prekonávali

Tatranka telom i dušou – Alena Sinay (v minulosti známa pod priezviskom „Stevens“) sa venuje tomu najnáročnejšiemu triatlonu – disciplíne Ironman, ktorý pozostáva z 3,8 km plávania, 180 km jazdy na bicykli a odbehnutia maratónu (42,2 km). Profesionálna slovenská triatlonistka a trénerka tejto mimoriadne náročnej disciplíne zasvätila svoj život, vďaka čomu prekonala niekoľko rekordov.

 

Po 12 rokoch v zahraničí sa vrátila na Slovensko, do rodných Tatier. Najviac času trávi v rodnej Tatranskej Lomnici. Často si chodieva zabehať na Štrbské Pleso, okolo plesa, smerom na Jamské pleso. Na túry chodieva minimálne, keďže v lete má vždy hlavnú sezónu, kedy sa vyhýba doplnkovým športovým aktivitám. V zime si užíva skialpinizmus v tatranských dolinách a bežkovanie na upravovaných tratiach v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese, obľubuje aj cyklotrasy v podhorí.

Patrícia Puklová: Na beh nie je nikdy neskoro!

Rodená Tatranka, lekárka – anestéziologička, matka dvoch malých synov, popri rodinných povinnostiach a náročnej práci s obdivuhodnou ľahkosťou láme bežecké rekordy. Ako nám úspešná bežkyňa – viacnásobná bežecká kráľovná Tatier prezradila v rozhovore – beh jej okrem zdravotných benefitov dodáva silu na zvládanie náročných životných situácií, spoznáva vďaka nemu skvelých ľudí, okolie a svet. Je to predsa najprirodzenejší pohyb, ktorý sa dá praktizovať kdekoľvek, v každom ročnom období. Žije v Brne, ale vždy (aspoň raz mesačne), sa veľmi rada vracia do domovských Tatier. Pred víchricou milovala prechádzky tatranskými lesmi. Dnes medzi najobľúbenejšie trasy patrí chodník medzi tatranskými osadami – Sibírom a Vyšnými Hágmi a málo známy okruh cez Žákovskú poľanu. V Tatrách najčastejšie chodieva do Malej Studenej doliny.

 

Štefan Bačkor: Tatranskí nosiči sú svetovým unikátom

Všetok materiál na vysokohorské chaty vynášajú na špeciálne upravených krosnách horskí nosiči. Stretnúť ich môžete cestou na 6 tatranských chát, ktoré zásobujú v akomkoľvek počasí, v každom ročnom období. S pokorou sa skláňajú pod desiatkami kíl nákladu a prispievajú k tomu, aby nám v horách nič nechýbalo, no reprezentujú aj tradičné kultúrne dedičstvo Slovenska. Na svojich chrbtoch vynášajú potraviny, palivo, bielizeň, stavebný materiál či suveníry na šesť chát vo Vysokých Tatrách: Chatu pod Rysmi, Zbojnícku chatu, Rainerovu chatu, Zamkovského chatu, Téryho chatu a materiál od stanice lanovky znášajú na Skalnatú chatu. Ostatné sú prístupné lanovkami či motorovými vozidlami.
Štefan Bačkor pracuje v Sherpa mini-múzeu vo Švajčiarskom dome s deťmi a všetkými návštevníkmi formou prednášok a praktických ukážok, takže možno už o pár rokov sa niektorí z chlapcov zatúlajú do Tatier a stanú sa z nich nosiči. Začínajúci nosič potrebuje len krošňu, odhodlanie, trochu toho povestného šťastia v horách a má slušnú šancu, že to bude dobre fungovať.

 

Vladimír Hubač:V horách nezabúdajte na pokoru

Vzťah k lyžiam ho sprevádza celým životom. Prináša mu radosť a množstvo úspechov. Niekoľkonásobný majster Slovenska, zakladateľ Ski Múzea v Tatranskej Lomnici, ktorý už 20 rokov organizuje prechod a preteky v historických odevoch, na drevených lyžiach, nám porozprával o skialpinizme – čoraz populárnejšom zimnom športe – o najčastejších začiatočníckych chybách a súťažných disciplínach.
Skialpinizmus bol kedysi šport, ktorý robili horskí vodcovia, horolezci. Nebol na takej profesionálnej báze. Dnes je to čisto atletický šport, na ktorý musia mať pretekári určité telesné predispozície (ideálnou je ľahká, atletická postava, pretože ťažší človek sa často v snehu viac zabára, menej vládze…). O skialpinizmus je teraz skutočne extrémny záujem. Najmä keď neboli v prevádzke vleky, ľudia sa chceli a začali viac hýbať.

 

A Vy? Kedy prídete trénovať do Regiónu Vysoké Tatry? V každom ročnom období tu nájdete vhodné podmienky na tréning a vďaka vyššej nadmorskej výške bude Váš tréning efektívnejší.

Celé rozhovory a videá s tatranskými športovcami nájdete na našom webe www.regiontatry.sk/moje-tatry.
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdieľajte článok

Prevádzkovateľ

Originals, s.r.o.
Karpatská 3256/15
058 01 Poprad
info@pretekaj.sk
IČO: 46852867
DIČ: 2023614208
IČ DPH: SK2023614208
zapísaná v Obchodnom registri vedenom okresným súdom súdom Prešov, oddiel Sro, vložka č., 26798/P (ďalej len "Spoločnosť").

Sme na sociálnych sieťach

facebook.com/pretekaj